Tudatos élet

 Miért nehéz tudatosan élni az életet? Azért, mert a tudatos életnek nincsenek szabályai, nincs kitaposva az út, nincsenek minták. 


Sokan gondolják azt, hogy csak egyféleképpen lehet élni, mégpedig az ő meggyőződésük szerint. De aki tudatosan szeretné építeni az életét, az nem ragaszkodhat a régi szabályaihoz, mert ezek lekorlátozzák a látását. Mert a szabályainkat a tapasztalataink alapján hozzuk meg. Ha tudatos akarsz lenni, akkor pontosan ezeket kell elengedni, mert nem a múltban élsz, hanem most. Tényleg ezért választják sokan a nehéz életet, még ha nem is tetszik nekik, mert nem képesek változtatni, például a hozzáállásukon. Vágynak a könnyedségre, mégis a nehézséggel teli utat választják. A könnyű élet pedig egy vágy marad, mert ezt tanulni kell. Van, aki azt gondolja, hogy csak a hibáinkból tanulhatunk. De azért mert tanulni kell, miért kell megnehezíteni az életet? Nem csak az elkövetett hibákból lehet tanulni. Ez nem jó pedagógiai módszer. Amikor boldog vagy, akkor is odafigyelsz magadra.


Tudom, ha baj van, akkor ösztönösen önmagunk felé fordulunk és próbáljuk kitalálni, hogy mi ment tönkre, hol rontottuk el? Pedig ezt akkor is meg lehet tenni, amikor minden rendben van. S akkor nem kell elkezdeni újra az építkezést az életünkben, hanem továbbléphetünk.

Ettől még persze mindenkinek vannak hullámvölgyek az életében. Lehet ezt tagadni, de aki ezt teszi, ezzel csak lent tartja magát. Pedig, ha elfogadná a létezését, akkor már választható úttá válna. Mi lenne ha elfogadnád, megismernéd azért, hogy tudj vele bánni? Ha tudsz vele bánni, akkor már nem elutasítani fogod, hanem választani. Óriási a különbség az elmenekülni vagy a tudatos csúcsra törés között. Az egyik eltávolodás, a másik közelítés. Ha távolodsz, akkor menekülsz. Fordulj meg és közelíts, válassz irányt, de mindig előre menj, az élet abban is segít, hogy ez a folyamat felgyorsuljon.

Sokak meggyőződése, hogyha baj van, akkor kell odafigyelni magukra. A meggyőződés pedig mindig zárt dolog, nincs hova előre lépni belőle. A tapasztalat, a régi tapasztalatra alapozott élet a múltra épít. Az igazság azonban az, hogy most élsz és nem valamikor régen.

Az életed növekszik, változik és folyamatos mozgásban van. Nem olyan, mint amilyen régen volt, mert mindig új és megújul. Igaz ez a hibákra és a tökéletességre is. Bár fogalmunk sincs, mi az a hiba és mi az a tökéletes. Talán azt gondolod hogy rövidtávon kellemetlen lerombolni valamit, de hosszútávon mást építhetsz a helyére és máris más értelmet kap a rombolással járó fájdalom is. Azonban az, aki szeretné jóvá tenni a régi hibákat, ami összedöntötte a házat, az a régi falakat pakolgatja vissza. A régi viskó helyett viszont építhetsz egy óriási, gyönyörű szép palotát is akkor, ha a valósággal és nem a fejedben élő valóságról alkotott képpel foglalkozol. Ne tagadással éld az életed, hanem szeretettel. Az egyik örökösen harcol azzal, ami van, a másik elfogadja és megtanul bánni azzal, ami van. Az új és a régi harca ez. Szüntelen mozgásban van a meggyőződésed az ismertből az ismeretlenbe és az ismeretlenből a megismerhetőbe is. Ne befejezni akard, ne tökéletesíteni, hanem haladj tovább, ne ragadj le.




A tapasztalatban, az élményben szépség rejlik, mert soha nincs vége, mindig befejezetlen marad és mindig van egy új, amit sokféleképpen megélhetsz. A tudásod, minden eddigi tapasztalatod összessége. A nyitottság nem a tudást jelenti, a nyitottság azt jelenti, hogy félreteszed a tudásod és készen állsz arra, hogy új módokon nézz bele az életbe. Az eddigi tapasztalat és a hibák javítgatása, megtagadja az életet. A halott múltat szeretné feltámasztani, de nem foglalkozik a jelenlegi élőkkel.

Az életed azért olyan amilyen, mert van egy elképzelésed, meggyőződésed arról, hogy milyennek kell lennie, amikor jól működik és milyennek, amikor rosszul. Ajtókat nyit ki és ajtókat zár be a régi tapasztalat. Eldönti melyiken hová juthatsz és azt, hogy teheted meg. Ez az a korlát, ami nem engedi neked meg azt, hogy bármelyik ajtón, bárhová eljuthass. Nincs rossz szakma, de még rossz munka sem. Csak Te éled meg valamilyennek.

Ha nem korlátoznád le magad, egészen biztos, hogy bármiben sikeres tudnál lenni és boldogan, szeretettel élhetnéd az életedet. Csak gondolj a párodra. Elképzeléseid voltak azzal kapcsolatban, hogy hogyan szerethet és figyelhet rád. Persze van aki sokat visszakap ebből, de lemarad arról a sokszínűségről, amit az új nyújthat neki, ugyanabban a helyzetben, akár ugyanazzal az emberrel ugyanabban a kapcsolatban is. Minden nap ürítsd ki a meggyőződéseid szemetesét és próbálj friss szemmel nézni az életedre. Legyél érdeklődő és merj új tapasztalatokat gyűjteni. Kísérletezz, írd felül az eddigi szokásaidat.

Ha valami nem egészen úgy alakult, ahogy tervezted, akkor a szokásaidat érdemes megvizsgálni. A megoldást ott fogod megtalálni, ahol azt gondolod, hogy megfelelő szokásokat alakítottál ki. A meggyőződés egy olyan szokás, ami szerint azt gondolod, hogy élned kell, mert elvezet valahová. Írd ezt felül, merj változtatni és döntéseket felülírni, mert szabad vagy és megteheted. Nem a környezet vagy a cselekvés határozza meg az élményedet és a hangulatodat, hanem Te, ahogy használod magad, az érzelmi világodat. Te irányítasz! A hozzáállásod lehet akár érdeklődő is az új iránt. A régi megszokott feszültségekből és rosszullétedből már nincs mit tanulnod. Ezeket már mind tudod használni még akkor is, ha kényszeresen teszed.


A lényeg, hogy minden napnak megvan a maga önállósága és különlegessége, használd ki ezt. Felejtsd el a szabályaidat, a rendedet, a meggyőződéseidet, mert ha nem teszed, akkor leragadsz és akkor mindig minden ugyanaz lesz. Az élet egy kaland, minden napra tartogat valamilyen csodát. Minden nap érezheted magad jól még akkor is, ha ez korábban nem sikerült, mert más meggyőződés élt a fejedben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések