Igazi rasszizmus

 Hiába, mostanában mindent túltolunk.

Normális dolog-e az, hogy híres emberek bocsánatot kérnek azért, ami az esküvőjük színhelye volt, csak azért, mert az Amerikában egy déli államban történt egy olyan épületben, ami a rabszolgaság korszakát idézi?

Ryan Reynolds esküvője

Normális-e ha már a fekete és fehér szavakat nem meri az ember használni a köznapi életben?

Ami az ember esküvőjét és a döntéseit illetni, nem hiszem, hogy pont azért választották volna azt a helyszínt, mert a rabszolgatartás időszakának jelképe lenne. Nem hiszem, hogy ezt anno tudatosan átgondolták volna, szerintem csak szerették volna szép helyen ünnepelni az egybekelésüket. Ezt el is mondják, de téma és fontosnak tartják, hogy emiatt szabadkozzanak. Most tényleg? 8 év telt el az esküvő óta és ez akkoriban egyáltalán nem volt probléma. Akkor most miért lett hirtelen az? Pláne, hogy a résztvevők közül senki másnak nem jutott eszébe szabadkozni amiatt, hogy jelen volt az eseményen.

Tegyük hozzá, hogy az épület csak egy történelmi épület, Amerika történelme pedig történelem. Akkor is, ha ma már nagyon nem büszkék rá. Akkor is ezt gondolom, ha egyébként egy koncentrációs tábor területén sem tartana az ember esküvőt. A probléma nem is ezzel van, hanem azzal, ha egy játszma közben, menet közben változtatjuk a szabályokat. Miért nem az ember a fontos? Hogy ismerjük őket, tudjuk, hogy hogyan vélekednek dolgokról?

Ha például összedőlne a katolikus egyház és egy idő után szentségtörés lenne még a templomokat is látogatni amiatt, mert az egyház a középkorban embereket tett ki az inkvizíció kínzásainak, akkor elítélnénk mindenkit, akinek templomi esküvője volt?

A másik túlzás ez a túlzott rasszizmus-ellenesség. Félreértés ne essék, én is az egyenlőséget hirdetem. De már a gyomrom forog attól, hogy közhasználatban lévő szavakat nem használhatunk, mert rasszista.  Minden rasszista. Egy szín, helyszín, egy mondat, egy ruha, egy frizura, egy eszköz, bármi. Holott nem hiszem, hogy lenne megalázóbb annál, ha valaki körülírja ezeket a kifejezéseket.  Mivel jobb az a kifejezés, hogy "nem az idén barnult", vagy "brazil gépsor", vagy "etnikum", vagy "roma" annál, hogy "cigány"? Már egy cigánypecsenyét sem ehet az ember anélkül, hogy ne a kannibalizmus jusson eszébe először. A cigánykerék meg "etnikai fordulat"?

Miért tilos a "feketelista" vagy a "fehér ember"?



A másik oldala az éremnek, hogy az nem megalázó-e, ha ezzel a magatartással és hozzáállással éppen az identitásuktól fosztunk meg embereket? 

A főiskolán volt egy tanárom, aki közölte velünk, hogy rá ne mondjuk, hogy roma. Ő nem roma, hanem egy Magyarországon élő cigány ember. Ezt vegyük tudomásul. Tudomásul vettük. Ennyi, nem is került többé szóba sem a dolog.

Szóval ez az egész intelligencia kérdése nyilván. Azt gondolom, hogy hiába próbáljuk meg megtiltani bizonyos szavak használatát, ezzel csak azt érjük el, hogy aki rasszista az még megalázóbb módon fog megnyilatkozni a témában, csak éppen más, nem tiltott szavakkal. Aki pedig nem, az amúgy sem használná, ha pedig mégis, akkor sem elítélő módban.

Ugyanígy nem értem például azt sem, hogy miért téma, miért kell egyáltalán beszélni arról, hogy kinek mi a nemi identitása. Ha valaki például meleg vagy más, azt miért kell egyáltalán szóvá tenni? Miért nem tud olyan természetes része lenni az életnek ez a jelenség, mint a heteroszexualitás? Hiszen ha a természetben előfordul (és bizony előfordul, vegyük akár csak az állatvilágot), akkor miért nem természetes velejárója az emberi létnek, hogy van, aki így teljes? Ha a természet így alkotott meg valakit, akkor miért akarjuk belekényszeríteni olyan élethelyzetekbe, ahol nyilván nem lehet boldog?

Egyetértek a Pride-dal, de nem értek egyet a céltalan magamutogatással, a botránykeltéssel, a megbotránkoztatással. Nem is lenne szükség felvonulásra, ha nem adnánk a lovat az excentrikus egyéniségek alá. Igen, köztük is vannak, akik tesznek érte, hogy ne tetsszen, amit képviselnek. Ebben az esetben is azt mondom, hogy ez intelligencia kérdése. Minden oldalon vannak olyanok, akik miatt téma ez a téma és az emberi méltóságot sértik a viselkedésükkel.

Az ókorban a másság még nem jelentett problémát, elfogadták természetes jelenségnek, csak a "sötét középkor" óta ítéli el az emberiség torzulásnak és aberrációnak titulálva. Pedig attól, hogy valaki meleg, vagy más, még nem pedofil például, ahogy nem volt az az ókorban sem. Felnőtt emberek pedig a saját életükben miért ne élhetnének úgy, ahogy ők szeretnének? Főleg, ha betartják a társadalmi szabályokat és a törvényeket, például adót fizetnek stb.?

Ma miért kell az embereket aszerint (is) besorolnunk, hogy mi a faji és nemi identitása? Mindenki tudja magáról, hogy kicsoda és aszerint él. Miért nem lehet előítéletek (és természetesen felesleges magamutogatás) nélkül szabadon élni?

És mi az igazi rasszizmus? Ha már kényelmetlen módon és annál feltűnőbben kerüli az ember az érintkezést, ha feltűnő módon néz másfelé, ha bocsánatot kér már előre minden szaváért, ha véletlenül rasszista felhangot kapna valamitől akár utólag is, amit mond, ha körbeír egy jelenséget furcsa szavakkal, vagy ha egyszerűen nevén nevezzük a dolgokat, amennyiben az szükséges és természetesnek fogjuk fel a létezését?

Frissítés 2021.01.25. : Hogy ez amit fentebb írtam hogyan indult és miért most jelent meg ilyen élesen, talán megmagyarázza a következő anyag: Agymosás

...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések