Célok és vágyak

 A tudatos életben talán az a legnehezebb, hogy tudomásul vegyük azt, hogy MOST élünk. Annak idején, amikor még a fogyasztói társadalom normái tartották rabságban az embereket, még arról írtam, hogy senki nem attól lesz boldog, ha megszerez valamit, mert akkor jön a következő igény, ami továbbra is hajtja az embert. Így gyakorlatilag az állandó érzelmi kielégületlenség jellemzi a napjainkat és folyamatosan azon teker az agyunk, hogy "majd ha AZT megszereztem", akkor így vagy úgy lesz, folyamatosan azon agyalt az ember, hogy mennyire meg fog jó irányban változni az élet. Hogy az majd mihez segít minket hozzá, kezdve a szomszédok irigységétől a státusszimbólumok életünkre való hatásáig, meg persze a kényelmünkig.

Még ha tudatosan éljük az életünket, akkor is megjelenik mindez, igaz egy magasabb szinten, de a séma ugyanaz. MAJD ha ezt vagy azt elértem, megcsináltam, átéltem, akkor...

A legfontosabb azonban - ezt is leírtam már korábban - hogy ne csak a cél lebegjen a szemünk előtt. Tudom, sokszor nagyon nehéz tudomásul venni, hogy az az életünk, amit MOST élünk. Nehéz, mert sokszor az tartja az emberben a lelket, hogy reméli, a nehézségek hamarosan elmúlnak, jön valami jobb, amiért tesz is az ember, célokat tűz ki. Ez is nagyon fontos, de látnunk kell, hogy nem élhetünk feltételes módban. Most élünk, azzal kell kezdeni valamit, amiben most vagyunk. Leginkább tudomásul venni, hogy most ez az élethelyzet, periódus van és megtalálni benne azokat a vonatkozásokat, amiből tudunk magunknak örömöket kinyerni. Röviden: próbáljuk meg élvezni a célhoz vezető utat is. Építsük be az életünkbe, az élettervünkbe. Hiszen ha van egy célunk, akkor meg kell tervezni az oda vezető utat is. Akkor az hajt előre, hogy el akarjuk érni azt a célt és ennek érdekében hajlandóak vagyunk még áldozatokra is. Ebben az esetben az áldozatot egy magasabb rendű dologért hozzuk. Tudom, hogy elkeserítő tud lenni, ha ilyenkor "minden keresztbe áll", ezért azt is be kell tervezni, hogy legyen stratégiánk olyan esetre is, amikor nem a terv szerint haladnak a dolgok. De kitartani csak akkor fogsz tudni, ha szereted a célodhoz vezető utat egyébként. Ha nem, akkor előbb-utóbb kiégsz és feladod. Ezért minden napba kell tervezni olyan dolgot is, amit az ember szívesen csinál. Mert a boldogság igazából kis dolgokon múlik, a boldog mindennapokon, amiknek az örömét nem érdemes feláldozni a nagy, de ritka eredményekért.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések